Na mednarodnem simpoziju Management International Conference (MIC) 2019, ki se je odvijal od 29. maja do 1. junija v hrvaškem biseru Jadrana Opatiji, je bil poseben sklop namenjen raziskavam in strokovnim posegom s področja inovacij, znanja in prenosa tehnologij. Gre za tematiko, ki je ključnega pomena tako za univerze kot za gospodarske sisteme in institucije na mednarodni ravni.

Med omenjenim sklopom konference, ki je bil na programu v četrtek, 30. maja, in se je odvijal pod okriljem CRPZ UP, je bilo predstavljenih 6 izvirnih prispevkov univerzitetnih raziskovalcev in uveljavljenih docentov. Raziskave so se nanašale na različne tehnologije in inovacije s področij pravnih in ekonomskih vidikov intelektualne lastnine, razvoja digitalne tehnologije in robotizacije v gospodarske namene, aplikacije in upravljanja ključnih tehnologij v avtomobilski industriji, pravnih in finančnih vidikov vesoljske tehnologije in ustreznega prenosa znanja.  

Karen Gladović (CRPZ UP) je v uvodni predstavitvi »Effective protection of Intellectual property« povzela pomen intelektualne lastnine v sodobni družbi znanja ter podala nekaj ugotovitev glede optimalnega razvoja pri ščitenju intelektualne lastnine, saj intelektualna lastnina ob ustrezni zaščiti inovacij in novih tehnologij ne sme preprečiti razvoja nadaljnjih inovacij.

Tivadar Máhr (Panonska Univerza na Madžarskem) je predstavil raziskavo »Innovative destination management organizations as driving forces of tourism«, ki jemlje pod drobnogled turistično industrijo na Madžarskem in se ukvarja z vprašanjem ustreznih meritev turističnih inovacij oziroma uspeha t.i. organizacij v podporo turističnih destinacij.

Tjaša Redek z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani je prisotnim predstavila izsledke študije, ki preučuje razvoj industrije 4.0 v Sloveniji. Med drugim je Redkova ob zaključku posega ugotavljala, da digitalizacija delovnih mest in uvajanje robotiziranih procesov v slovenski industriji ne ogroža delovnih mest, kajti nove tehnologije se učinkovito uvajajo predvsem v takih industrijskih segmentih in panogah, ki so v zadnjih letih beležili pomanjkanje kvalificirane delovne sile.

Varvara Mnatsakanova (Moskovska ekonomska šola na Univerzi Lomonosov) je imela predstavitev o ključnih tehnologijah v sodobni avtomobilni industriji, »The influence of the Fourth industrial revolution on the world automotive industry«. Mnatsakanova je ponazorila spremembe, ki zadevajo proizvodne in organizacijske procese v omenjeni industriji, ki so nastale zaradi uvajanja novih tehnologij in inovacij – s tega vidika se spreminjajo tudi odnosi med dobavitelji in proizvajalci komponent avtomobilne industrije na globalni ravni, komercialne mreže in marketinški pristopi v korist končnih uporabnikov oz. kupcev avtomobilov.

Predstavitev Katarine Krapež (Fakulteta za management UP in CRPZ UP) z naslovom »Slovenian SME’s innovation for space« je vzela v pretres inovacije v vesoljski tehnologiji, predvsem kar zadeva specifične vesoljske naprave, tehnologije in storitve, ki so jih oblikovala slovenska podjetja v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo. Krapeževa je izpostavila tudi vrsto odprtih vprašanj na področju pravne ureditve intelektualne lastnine na tem specifičnem področju, ki so vredne globlje preučitve v domeni pravne stroke.

Sklop je zaključila predstavitev Karen Gladović in Mitje Stefancica (oba CRPZ UP), z naslovom »Increasing the scope of TT at the University of Primorska«, ki se je osredotočala na analizo nekaterih zglednih pisarn za prenos znanja in tehnologij širom po svetu (npr. na univerzah MIT in Stanford v ZDA ter na univerzah Cambridge, Edinburg, London in Oxford v VB) ter na valorizacijo tistih elementov prenosa znanj in tehnologij, ki jih lahko učinkovito vrednotimo tudi pri nas v podporo lokalnega gospodarstva na Primorskem, po možnosti s pozitivnimi učinki na sosednje trge.

Mitja Stefancic.