Kemijski inštitut je podpisal licenčno pogodbo z nedavno ustanovljenim odcepljenim podjetjem ReCatalyst d.o.o., ki bo razvijalo in tržilo inovativno metodo priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice. Gre za že tretji tovrstni prenos znanja Kemijskega inštituta na odcepljena podjetja v obdobju zadnjih štirih let.

Novonastalo odcepljeno podjetje ReCatalyst temelji na inovacijah Kemijskega inštituta, ki so rezultat doktorskega dela dr. Matije Gatala, enega od ustanoviteljev in večinskega lastnika podjetja. Licenčna pogodba bo mlademu podjetju omogočala svobodo uporabe in trženja intelektualne lastnine, ter hkrati zagotavljala sposobnost pridobivanja semenskega kapitala in prvih strank. Intelektualna lastnina, s katero zdaj razpolaga podjetje, zajema dve patentni prijavi in strokovno znanje za novo metodo proizvodnje katalizatorjev za vodikove gorivne celice. Dr. Gatalo je večinski inovator obeh patentnih prijav in nosilec večine strokovnih znanj, podjetje pa je ustanovil skupaj s Tomažem Bizjakom.

V prihodnosti bodo imele vodikove tehnologije pomembno vlogo pri doseganju nizkoogljične družbe, kar nakazuje tudi s strani Evropske komisije sprejeta vodikova strategija, ki je dopolnili dokument strategiji za povezovanje energetskega sistema in bo pripomogla pri doseganju ciljev k podnebno nevtralni Evropi.

Več na spletni strani:

https://www.ki.si/novice/single-prikaz/novice/novica/podpisali-licencno-pogodbo-z-odcepljenim-podjetjem-recatalyst/