V Ljubljanskem univerzitetnem inkubatorju je v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani 10. junija potekal dogodek Falling Walls Lab. Ta posameznikom s prebojnimi idejami, raziskovalnimi projekti in družbenimi pobudami ponuja priložnost predstavitve svojih zamisli v treh minutah.

Vsak tekmovalec ima na voljo tri minute za predstavitev prebojne ideje, s katero ruši obstoječe »zidove« specifičnega akademskega področja. Slovenski natečaj je tudi letos organiziral Ljubljanski univerzitetni inkubator v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani in Nemško službo za akademske izmenjave (DAAD) ob podpori Zveznega ministrstva za zunanje zadeve Nemčije. Pred petčlansko komisijo predstavnikov akademije in gospodarstva se je virtualno predstavilo pet idej, ki prispevajo k področjem medicine, kemije, jezikoslovja in medijev.

Prvo mesto je osvojila magistrica farmacije in doktorska študentka biomedicine na Univerzi v Ljubljani Maja Kokot, ki kot mlada raziskovalka na Kemijskem inštitut snuje novo vrsto antibiotikov oziroma zaviralcev bakterijske topoizomeraze kot antibakterijske terapije (NBTI). Protibakterijska zdravila namreč spadajo med ena najpogosteje predpisanih in uporabljenih zdravil, ki so z dolgotrajno in prepogosto uporabo pripeljala do globalnega pojava povečevanja bakterijske odpornosti ter zmanjševanja učinkovitosti poznanih protibakterijskih zdravil.

Maja bo svojo idejo novembra predstavila še na finalnem globalnem izboru v Berlinu, kjer se bo potegovala za zmagovalno prebojno idejo vzhajajočih talentov.

Maji in njeni raziskovalni ekipi iskreno čestitamo!