Med 23. in 24. novembrom 2020 se je odvil 1. (virtualni) regionalni sejem inovacij in podjetništva ‘SARAJEVO 2020’. Eden izmed organizatorjev sejma je bil tudi Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo, ki je sestavljal strokovno žirijo (dr. Urška Fric, TTO FIŠ, mag. Tomaž Lutman, IJS in Peter Alešnik, UM). Strokovna žirija, ki so jo sestavljali predstavniki iz Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvaške, Slovenije in Srbije, je ocenjevala inovacije izven svoje države, pri tem pa bila pozorna na stopnjo inovativnosti, možnosti komercializacije in učinek za družbo. Konzorcij KTT je na sejmu sodeloval s šestimi inovacijami: z dvema inovacijama, ki prihajata z Instituta ‘Jožef Stefan’, z dvema, ki prihajata z Univerze v Mariboru, z eno, ki prihaja s Kmetijskega inštituta Slovenije in z inovacijo, ki prihaja s Fakultete za informacijske študije v Novem mestu.

Konzorcij KTT se je na sejmu SARAJEVO 2020 več kot odlično odrezal. Inovacijo sejma SARAJEVO2020 in nagrado v vrednosti 2.000 EUR je prejel izum ‘METHOD FOR TREATMENT MEDICAL DEVICES MADE FROM NICKEL – TITANIUM (NITI) ALLOYS’, inovatorjev Ite Junkar, Roka Zaplotnika, Metke Benčina in Mirana Mozetiča z Instituta ‘Jožef Stefan’. Srebrno medaljo in nagrado v vrednosti 1.000 EUR je prejel izum ‘MEMORY DEVICE AND METHOD FOR ITS OPERATION’, inovatorjev Dragana Mihailovića, Damjana Svetine, Anžeta Mraza in Roka Venturinija z Instituta ‘Jožef Stefan’. Srebrno medaljo in nagrado v vrednosti 1.000 EUR je prejel izum ‘DECOMPOSITION OF COMPOUND MUSCLE ACTION POTENTIALS’, inovatorja Aleša Holobarja z Univerze v Mariboru.

Bronasto medaljo in nagrado v vrednosti 500 EUR je prejel izum ‘METHOD AND DEVICE FOR THE STORING, INSPECTION CONTROL AND RETRIEVAL OF DATA FROM A PERMANENTLY IMMUTABLE, DISTRIBUTED AND DECENTRALIZED STORAGE, inovatorjev Muhameda Turkanovića, Boštjana Kežmaha, Aide Kamišalić Latifić, Blaža Podgorelca, Marjane Heričko in Marjana Heričko z Univerze v Mariboru.

Za odlične dosežke gredo čestitke vsem nagrajenim inovatorjem, preostalim sodelujočim inovatorjem Konzorcija KTT in vsem inovatorjem, ki so sodelovali na sejmu.

Pripravila: doc. dr. Urška Fric, TTO FIŠ