V okviru tekmovanja za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022 so podelili Rektorjeve nagrade, ki jih je prejelo devet inovativnih podjetniških projektov. V kategoriji študenti in alumni se je med najboljše uvrstil tudi projekt Kemijskega inštituta. Ideja Vodotopni kanabinoidi, katere avtorji z Juretom Zekičem na čelu so razvili pristop, ki povečuje vodotopnost praktično vsem kanabinoidom in s tem povečuje njihovo uporabnost, je zasedla drugo mesto.

Trg kanabinoidov je v zadnjem času vse bolj v porastu, uporaba kanabinoidov pa je že danes precej raznovrstna. Kljub temu pa obstaja še vedno ena, nezanemarljiva ovira z vidika njihove uporabnosti – niso topni v vodi. Možnost raztapljanja v vodi bistveno poveča splošno uporabnost pravzaprav katerekoli substance. Zato ne preseneča, da že obstajajo različni pristopi tudi k povečevanju vodotopnosti kanabinoidov, ki se v praksi pogosto ne izkažejo za najbolj optimalne, uporabnost takih produktov pa je posledično dokaj omejena.

V ekipi, ki je zasnovala projekt, so uspeli razviti pristop, ki omogoča povečanje vodotopnosti praktično vsem kanabinoidom, končni produkt pa ima lastnosti prave raztopine – ta je bistra, se ne poseda, je stabilna, navsezadnje pa je tudi sama priprava enostavna in poceni. Poleg tega njihov pristop omogoča tudi raztapljanje celotnih konopljinih ekstraktov (smol), kar še dodatno poveča možnosti uporabe. Opazili so tudi, da so v njihovi raztopini stabilizirane sicer dokaj nestabilne kislinske kanabinoidov. Zaradi vseh navedenih prednosti pričakujejo, da bi produkt lahko bil zanimiv za že precej bogato in še vedno naraščajoče tržišče konopljinih izdelkov.

Člani podjetniške skupine, ki so osvojili omenjeno nagrado so: Jure Zekič (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani), znan. sod. dr. Mitja Križman (KI), znan. sod. dr. Primož Šket (KI), znan. sod. dr. Alojz Anžlovar (KI), znan. sod. dr. Barbara Zupančič (KI), prof. dr. Jože Grdadolnik (KI)