Zbornica osrednjeslovenske regije Ljubljana v partnerstvu z Ministry of Economic Development and Technology / Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in SPIRIT Slovenija, javna agencija, podelila priznanja najboljšim inovacijam v regiji za leto 2022. Na letošnjem razpisu je z 9 inovacijami sodelovalo več kot 70 inovatorjev iz 8 podjetji 8 skupin. Podeljena so bila 3 zlata, 3 srebrna in 3 bronasta priznanja.

Inovacija: Neinvaziven test za preverjanje prisotnosti virusa SARS-CoV-2 v slini

Inovatorji: mag. Eva Rajh, mag. Tina Šket, dr. Petra Sušljan, izr. prof. dr. Mojca Benčina, mag. Arne Praznik, prof. dr. Roman Jerala
Inovacija je ‘pufer’ za stabilizacijo virusne RNA, združljiv z reakcijami RT-qPCR za diagnosticiranje SARS-CoV-2 v vzorcih sline. Ta proces ne zahteva predhodne izolacije RNA, kar izrazito skrajša čas obdelave vzorcev. Poleg tega inovacija rešuje probleme nedostopnosti komercialnih kompletov za ekstrakcijo RNA, in zahtevo po zdravstvenem delavcu za odvzem brisov iz nosnega žrela. Pufer ponuja dostopnejše in uporabniku prijaznejše (neinvazivno) testiranje prisotnosti okužbe s SARS-CoV-2. Test je cenejši od običajnega testa RT-qPCR in zahteva manj opreme. Diagnostična občutljivost in specifičnost sta bili določeni na vzorcih sline zbranih na COVID točki.

Iskrene čestitke!

https://www.gzs.si/mediji/Novice/ArticleId/83529/nagrajene-najboljse-inovacije-v-osrednjeslovenski-regiji