Na Institutu “Jožef Stefan” je v soboto, 27. marca 2021, potekal Dan odprtih vrat Instituta »Jožef Stefan«. Letos je zaradi pandemije potekal nekoliko drugače, na daljavo.

V sodelovanju z raziskovalnimi odseki in centri na Institutu je Center za prenos tehnologij in inovacij (CTT) pripravil deset zanimivih programov, v okviru katerih so obiskovalci zvedeli marsikaj novega o vesolju, življenju in sploh vsem, svetu v malem, na kakšen način gradimo sodoben svet, atomih in molekulah, Higgsovem bozonu, čipih in življenju, o stiku naravnega in digitalnega. V prav posebnem programu so osrednjo vlogo odigrali roboti in privlačni kemijski eksperimenti, obiskovalci pa so si lahko na daljavo ogledali še predstavitev jedrskega reaktorja TRIGA.

V sobotnem dopoldnevu je Dan odprtih vrat IJS na daljavo vse programe skupaj obiskalo nekaj več kot tisoč udeležencev, od tega 65 % žensk in 35 % moških. Največ obiskovalcev je bilo mladostnikov, osnovnošolcev in srednješolcev, sicer pa so nas obiskali tako otroci kot upokojenci. Najmlajši obiskovalec je bil star 8 let, najstarejši pa 70 let. Največ obiskovalcev, in sicer 234, smo zabeležili v programih, ki so se začeli ob 11. uri. Najbolj obiskani programi na Dnevu odprtih vrat IJS so bili: 1.1: Vprašanja o vesolju, življenju in sploh vsem2.3: Kjer se igrajo roboti in dogajajo čudeži in 2.1: Od atoma do molekule, od molekule do življenja.

Raziskovalni odseki in centri so se predstavili v okviru desetih programov, s pomočjo spletnega orodja ZOOM:

1.1: Vprašanja o vesolju, življenju in sploh vsem: F3, F1, F5
1.2: Majhno je pomembno: F2, CEMM, F4
1.3: Gradimo sodobni svet: K9, E5, B3
2.1: Od atoma do molekule, od molekule do življenja: F7, K3, B2
2.2: Od Higgsovega bozona do največjih izzivov sodobne družbe: F9, K7, B1
2.3: Kjer se igrajo roboti in dogajajo čudeži: E1, K1 (ŠEK)
3.1: Ali smo (naj)pametnejši?: K8, E9, E2
3.2: Življenje v čipih, čipi za življenje: F6, K5, E6
3.3: Stičišče naravnega in digitalnega: O2, E7, E8
4. Jedrska tehnologija – predstavitev v tem programu traja po 2 uri: ICJT, F8/RIC, R4

Vodjem raziskovalnih odsekov in centrov se prav lepo zahvaljujemo za pomoč pri izbiri imen programov.

Za izvedbo Dneva odprtih vrat IJS je Center za mrežno infrastrukturo (CMI) uredil 11 ZOOM sob; v soboto pa so bili na voljo tudi za pomoč v primeru tehničnih težav s sobami ZOOM, za kar se jim sodelavci CTT najlepše zahvaljujemo. V pomoč koordinatorjem DOV smo sodelavci CTT za Dan odprtih vrat pripravili predlogo za prezentacijo in ozadje za ZOOM ter posredovali koordinatorjem DOV v prostovoljno uporabo. Pred Dnevom odprtih vrat smo za vsak programski sklop sodelavci CTT skupaj s koordinatorji DOV preverili delovanje ZOOM sobe, pripravljenih predstavitev odsekov in testirali morebitne možne nevšečnosti. Izvedli pa smo tudi generalko, da je v soboto vse potekalo nemoteno. Na Dnevu odprtih vrat IJS je bil v posamezni ZOOM sobi predstavnikom raziskovalnih odsekov in centrov v pomoč moderator, predstavnik CTT. Predstavitve odsekov in njihovega raziskovalnega dela so potekale v obliki prezentacij, filmčkov oz. predstavitve poskusov v živo čemur je sledila razprava z vprašanji.

Obiskovalcem, ki niso vedeli, kateri program je za njih najbolj primeren, smo pomagali v ločeni ZOOM sobi. Skupaj je tako na DOV sodelovalo več kot 60 odsečnih koordinatorjev DOV in CTT, s 13 sodelavci.

Poleg ogleda predstavitev odsekov v sobah na ZOOMu smo nekatere programe predvajali v živo tudi preko TV IJS, in sicer: 1.1: Vprašanja o vesolju, življenju in sploh vsem (ob 9h), 1.2: Majhno je pomembno (ob 10h), 1.3: Gradimo sodobni svet (ob 11h), 2.1: Od atoma do molekule, od molekule do življenja (ob 12h), 2.2: Od Higgsovega bozona do največjih izzivov sodobne družbe (ob 13h).

Vse, ki si niste uspeli ogledati predstavitev ob Dnevu odprtih vrat IJS ali bi si jih želeli ogledati ponovno, lepo vabimo na TV IJS, kjer so objavljeni posnetki (povezava – klik), za kar se lepo zahvaljujemo g. Tomažu Krištofelcu.

S prvo izvedbo Dneva odprtih vrat IJS na daljavo smo se soočili z mnogimi novimi organizacijskimi izzivi ter pridobili nove dragocene izkušnje. Sodelavci Centra za prenos tehnologij in inovacij se ob tej priložnosti najlepše zahvaljujemo vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k izvedbi Dneva odprtih vrat na Institutu »Jožef Stefan«, še posebej pa odsečnim koordinatorjem obiskov DOV za predstavitve. Udeleženci so bili nad predstavitvami navdušeni. Spodaj smo zbrali nekaj vtisov.

»Super! Dnevi odprtih vrat so res super, ker približate vsem znanost! Več takih aktivnosti, da se izobrazi ljudstvo«

»Zelo bi pohvalila predstavitve, bile so zelo zanimive. Hvala vsem predstaviteljem in organizatorjem za izvedbo. Dobro je bilo, da smo lahko obiskovalci postavili vprašanja, na katere so raziskovalci odgovorili na razumljiv način. Kot predlog bi pa dodala, če bi mogoče lahko organizirali dan odprtih vrat v laboratorijih še pred prihodnjim letom, če bodo to seveda dopuščale razmere. Sama bi si zelo želela še v živo ogledati delo v laboratorijih, ker me to zelo zanima.«

»Všeč mi je bila robotika in eksperimenti, ki so jih naredili, še posebej tisti z slonovo zobno pasto. Všeč mi je bila tudi predstavitev od oddelka CEMM. Predstavitev o tekočem dušiku in tabletah, ki jo je imel g. Jaka je bila zelo zanimiva in poučna. Vse skupaj je lepo povezovala moderatorka ga. Urška.«

»Res odlične predstavitve in dober primer kako se lahko v 20 minutah veliko pove.«

»Odlično! Ponosen sem, da sem bil nekoč del vas!«

»Super predstavitve, ponosni smo na vas!«

»Da bi bilo še več tega, tudi za otroke. Hvala!«

»Všeč mi je bil del, ki je bil pripravljen posebej za otroke. G. Jernej je imel izredno zanimivo predstavitev – video.«

»Zelo nazorno in navdušujoče, hvala.«